• Predbežné pokyny pre rodičov po celoplošnom testovaní

          • Rodičom detí ZŠ 1. – 4. ročníka

            • Rodič môže sprevádzať dieťa do ZŠ, len ak má negatívny výsledok z testovania. V prípade, že sa testovania nezúčastní, nemôže dieťa sprevádzať do ani zo ZŠ. (Dieťa má síce výnimku z obmedzenia pohybu a pobytu, ale rodič výnimku na sprevádzanie dieťaťa bez negatívneho testu nemá.)
            • Pri nástupe do školy po testovaní dieťa predloží tlačivo o bezinfekčnosti podpísané zákonným zástupcom a žiak nad 10 rokov sa preukáže  negatívnym certifikátom.
            • Rodič je naďalej povinný nahlásiť škole karanténu, ktorá je nariadená rodine v prípade pozitívneho výsledku testovania člena rodiny.
            • V prípade, že výsledky testovania preukážu pozitívne výsledky u žiakov alebo učiteľov, trieda prejde do dištančného vzdelávania. O prípadnom dištančnom vzdelávaní bude škola rodičov včas informovať.
          • Usmernenie k postupu materských škôl a základných škôl v čase platnosti Uznesenia vlády SR č. 678 z 22. októbra 2020.

          • Usmernenie k postupu materských škôl a základných škôl v čase platnosti Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020

            27. 10. 2020

            1. Materské školy budú počas  jesenných školských prázdnin,  tak  ako  aj doposiaľ, v prevádzke v závislosti od aktuálnych potrieb zákonných zástupcov detí, prednostne tých, ktorí sa aktívne zúčastnia na zabezpečení plošného testovania obyvateľov. Bod 1 Rozhodnutia ministra školstva č. 2020/17949:1-A1810 z 23. októbra 2020 sa vzťahuje na všetky druhy škôl, okrem materských škôl. Zriaďovateľ materskej školy môže prevádzku materskej školy v čase jesenných školských prázdnin prerušiť v zmysle platnej legislatívy, ak zákonní zástupcovia neprejavia záujem o prevádzku materskej školy.
            2. V čase riadnej prevádzky materskej školy môže riaditeľka/riaditeľ materskej školy požiadať zákonných zástupcov dieťaťa, ktorí sú nezamestnaní alebo sú na rodičovskej či materskej dovolenke, aby  si,  vzhľadom  na  aktuálnu  epidemiologickú  situáciu  súvisiacu  s výskytom  a šírením ochorenia COVID-19, ponechali dieťa v domácej starostlivosti a nedávali ho do materskej školy. Bez súhlasu zákonného zástupcu ale nie je možné obmedziť dochádzku žiadneho dieťaťa do materskej školy.
            3. Cestu pre maloleté deti a ich odprevádzajúcu osobu do tzv. Lesných škôlok a podobných nesieťových zariadení možno považovať za cestu v zmysle bodu A1 ods. 13 a 14 a bodu A.2. ods. 11. a 12. Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020.
            4. Cesta zákonných zástupcov žiakov 1. stupňa základnej školy, ktorým bolo povolené individuálne vzdelávanie, a ktorí ho zabezpečujú prostredníctvom vzdelávacích skupín, je považovaná za bod A.1 bod 14 a bod A.2 ods. 12 Uznesenia vlády č. 678/2020 (doprevádzanie maloletého dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku, materskej školy a základnej školy pre žiakov prvého až štvrtého ročníka za účelom plnenia povinnej školskej dochádzky a cestu späť).
            5. Na vzdelávanie žiakov 1. stupňa základnej školy, ktorým bolo povolené individuálne vzdelávanie vo vzdelávacích skupinách, sa vzťahuje Opatrenie UVZ OLP/8326/2020 bod D – zákaz usporadúvať hromadné podujatia v počte nad 6 ľudí. Ich prípadná cesta do vzdelávacej skupiny je považovaná za bod A.1 ods. 13 a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020 (cesta maloletého dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku, materskej školy a základnej školy pre žiakov prvého až štvrtého ročníka za účelom plnenia povinnej školskej dochádzky a cestu späť).
            6. Pobyt v exteriéri detí materských škôl a žiakov 1. stupňa základných škôl sa počas tohto obdobia odporúča realizovať najmä na školských dvoroch, prípadne v extraviláne obce. Ak škola nemá školský dvor, resp. extravilán obce je vo veľkej vzdialenosti od budovy školy, pobyt v exteriéri sa odporúča v blízkosti budovy školy s dodržaním platných opatrení ÚVZ SR
            7. Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu, predloží po celoplošnom testovaní pri prvom  nástupe  dieťaťa  do  materskej  školy  Vyhlásenie  zákonného  zástupcu o bezinfekčnosti. Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Materská škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.
            8. Zákonný zástupca žiaka, ktoré navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri   prvom   nástupe    dieťaťa    do    základnej    školy    Vyhlásenie    zákonného    zástupcu   o bezinfekčnosti. Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Základná škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.
            9. Zamestnanci materských škôl a základných škôl predložia zamestnávateľovi po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe do zamestnania v zmysle Zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci certifikát o negatívnom výsledku RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.
            10. Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13 a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020 (teda nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby).
            11. Pracovno - právne vzťahy v materských školách a v základných školách bude riešiť osobitné usmernenie ministra školstva.

            Poznámka: Usmernenie sa vzťahuje aj na špeciálne materské školy, základné školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením a školské kluby detí.

          • Dodatok č. 1 k školskému poriadku pre šk. rok 2020/2021

          • Dodatok k školskému poriadku č. 1

            Dištančná forma vyučovania

            Počas trvania pandémie ochorenia COVID-19 musíme rešpektovať, že v prípade rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva  bude vzdelávanie prebiehať dištančnou formou.

            Dištančná forma vzdelávania žiakov školy prebieha prostredníctvom elektronickej komunikácie s vyučujúcimi nasledujúcimi formami:

              • online vyučovacie hodiny,
              • prostredníctvom portálu EduPage
              • prostredníctvom sociálnych sietí,
              • prostredníctvom telefonickej komunikácie.

            V danej triede sa učiteľ so žiakmi dohodne a overí možnosti spolupráce (napr. cez EduPage), až potom ich začne realizovať.

            Online hodiny sa organizujú  približne v čase, ktorý zodpovedá  rozvrhu hodín v škole 7.45 – 12.15 hod.

            Učitelia jednotlivých predmetov budú zadávať žiakom úlohy v čase  od 7.45 do 12.15 hod.v primeranom rozsahu a primeranej náročnosti s určením presného termínu na preštudovanie/vypracovanie:

              • nové učivo na samoštúdium (napr. študijné texty, prezentácie, …),
              • úlohy na precvičenie učiva (pracovné listy, doplňovačky, …),
              • zadania na overenie pochopenia učiva (testy, previerky, …),
              • projekty na samostatnú prácu,
              •  osobným prevzatím, doručením študijného materiálu a pracovných listov,
              •  iné (video, audio nahrávka a pod.).

            Každý učiteľ pošle žiakom naraz učebný materiál v rozsahu, ktorý zodpovedá jednej vyučovacej hodine.

            Žiakom je potrebné dať na vypracovanie zadaných úloh dostatočný čas.

            Učiteľ dodržuje požiadavku primeranosti.

             

            Časová dotácia predmetu

            Množstvo zadaného učiva na samoštúdium

            Termín zadania

            1 až 2 hodiny týždenne

            úlohy zadáva učiteľ len raz do týždňa

            učivo a úlohy zadáva učiteľ v prvý deň v týždni, kedy je v rozvrhu daný predmet

            3 až 4 hodiny týždenne

            úlohy zadáva učiteľ dvakrát do týždňa

            5 a viac hodín týždenne

            úlohy zadáva učiteľ trikrát do týždňa

            Príklad:

             

             

            V 8.B je chémia v pondelok a v stredu. Úlohu zadá učiteľ v pondelok a žiaci ju vypracovanú odovzdajú najneskôr do budúceho pondelka. Učiteľ zadáva učivo v rozsahu 1 vyučovacej hodiny.

            Matematika je v 9.A každý deň v týždni. Učiteľ zvolá online hodinu/ zadá úlohy v pondelok, v stredu a v piatok (nie viac). Učiteľ zadá učivo v rozsahu max. 3 hodín matematiky.

             

             

             

            Pre žiakov z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

            1. Pravidelne sleduješ EduPage, kam Ti jednotliví učitelia posielajú pokyny k dištančnému vzdelávaniu.
            2. Online vyučovacie hodiny budú prebiehať v časovom intervale, ktorý zodpovedá tvojmu rozvrhu hodín v škole. Zmenu môže vykonať len učiteľ príslušného predmetu po vzájomnej dohode.
            3. Online vyučovacie hodiny sú pre Teba povinné. Svoju neprítomnosť musíš Ty alebo Tvoj rodič (zákonný zástupca) ospravedlniť danému vyučujúcemu a triednemu učiteľovi.
            4. Na online hodinách pozorne počúvaš výklad vyučujúceho a aktívne pracuješ.
            5. V prípade neúčasti na online hodine a nepredloženia zadávaných úloh dohodnutým spôsobom a do stanoveného termínu vyučujúcemu daného predmetu, zaznamenáva učiteľ Tvoju absenciu do elektronickej triednej knihy.
            6. Následne si povinný predložiť ospravedlnenie svojej neúčasti ako pri prezenčnej forme vyučovania. 

                               

            Pre zákonného zástupcu žiaka z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

            1. Pravidelne sleduje EduPage, resp. stránku školy a riadi sa aktuálnymi pokynmi školy.
            2. Dohliada a zodpovedá, aby sa žiak prihlasoval na online hodiny v stanovenom čase a svedomito vypracovával úlohy, ktoré má od učiteľov nariadené. 
            3. Ak bude žiak na online hodine neprítomný a vopred sa vyučujúcemu neospravedlnil, jeho absenciu je rodič povinný nahlásiť a zdôvodniť.

             

             

             

            V Detve 23.10.2020

             

                                                                    Mgr. Miroslava Chalupská

                                                                              riaditeľka školy

          • OZNAM pre rodičov - Opatrenia od 24.10.2020

          • Vzhľadom na vyhlásenie núdzového stavu v našej krajine Vám oznamujeme, že od pondelku 26.10.2020 žiaci 2. stupňa prechádzajú na dištančné vzdelávanie. Žiaci budú vzdelávaní podľa upraveného rozvrhu v čase od 7.15 do 12.15 hod.

            Žiakom budú zadávané úlohy prestredníctvom portálu Edupage, Bezkriedy, prostredníctvom sociálnych sietí,  telefonickej, mailovej komunikácie a online vyučovacích hodiín.

            S podmienakmi dištančného vzdelávania boli žiaci oboznámení počas dnešného vyučovania.

            Ďakujeme

          • OZNAM pre rodičov

          • Na základe Rozhodnutia a usmernenia ministra školstva v čase COVID-19  Vás žiadame, aby ste využívali ranný ŠKD len v nevyhnutných prípadoch.

            Žiaci 3. ročníka budú v čase ŠKD umiestnení v triedach prvého stupňa. Rodičia si ich môžu vyzdvihnúť pred vchodom do pavilónu 1. stupňa. Prevádzka ŠKD pre 3. ročník bude v čase do 15.00 hod.

            Žiaci 4. ročníka budú v čase ŠKD v triedach s triednym učiteľom. Prevádzka ŠKD pre 4. ročník bude len do 13.40 hod.

            Ďakujeme

             

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Od 12. 10. 2020 (pondelok) žiaci I. a II.stupňa pokračujú v škole v prezenčnej forme vyučovania. Zmena sa týka žiakov I. stupňa: od pondelka 12. 10. 2020 je pre nich nosenie rúšok v interiéri školy a na vyučovacích hodinách povinné!Taktiež nosenie rúšok v interiéri školy  je povinné pre žiakov II.st. a všetkých zamestnancov školy.

            Mgr. Miroslava Chalupská, riaditeľka školy

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            upozorňujeme Vás, že žiaci, ktorí končia vyučovanie poslednou hodinou výchovným predmetom, končia o 15 minút skôr. Žiaci idú na obed a opustia školu. Skrátená 5. hodina končí o 12.00 a 6. hodina končí o 12.55.

          • OZNAM

          • Žiadame rodičov, ktorí boli v kontakte s osobami s pozitívnymi výsledkami na COVID-19, aby neposielali svoje deti do školy, pokiaľ nebudú mať potvrdenie o negatívnom výsledku testov. Rodič má právo ospravedlniť dieťa 5 dní bez lekárskeho potvrdenia. Uvedenú skutočnosť je potrebné nahlásiť triednemu učiteľovi formou elektronickej komunikácie.

            Žiadame rodičov o zodpovedný prístup a ohľaduplné správanie voči ostatným v súčasnej situácii.

            Ďakujeme za porozumenie

          • BIELA PASTELKA v našej škole 18.9.2020

          • V piatok 18.9.2020 bude v priestoroch našej školy prebiehať zbierka, z ktorej finančný výťažok bude odovzdaný  ľuďom, ktorí sú okolo nás a ktorí potrebujú našu pomoc. Všetkým, ktorí prispejú akoukoľvek ľubovoľnou sumou, vopred ďakujeme.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

          • Záujmové útvary v šk. roku 2020/2021

          • Vážení rodičia!

            Aj v tomto školskom roku prevezmú žiaci základných a stredných škôl od riaditeľky školy vzdelávací poukaz, ktorý reprezentuje osobitný štátny finančný príspevok na ich záujmové vzdelávanie na školský rok. Každý žiak môže vzdelávací poukaz do stanoveného termínu odovzdať niektorej škole,  centru voľného času alebo inému školskému zariadeniu, ktoré mu bude v tomto školskom roku záujmové vzdelávanie poskytovať. Vzdelávacím poukazom sú takto preferovaní poskytovatelia záujmového vzdelávania, ktorí získajú navyše finančný príspevok, zo štátneho rozpočtu na podporu aktivít, ktoré žiakom poskytujú. Tento príspevok však nenahrádza poplatok, ktorý školskému zariadeniu uhrádza žiak (rodič alebo osoba, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť) podľa platných predpisov.

            Každý žiak môže navštevovať viaceré záujmové aktivity v rôznych vzdelávacích inštitúciách tak ako doteraz, poukaz však môže poskytnúť iba jednej škole alebo jednému školskému zariadeniu v danom školskom roku podľa vlastného výberu.

             

            Vážení rodičia,

            touto cestou Vás chceme oboznámiť s možnosťou odovzdania vzdelávacích poukazov Základnej škole na Kukučínovej ul., ktorá pripravila pre Vaše deti širokú paletu záujmových aktivít.

             

          • Stravovanie v školskej jedálni

          • Oznamujeme rodičom, že deti, ktoré v minulom školskom roku chodili na obedy, budú automaticky prihlásené na stravu aj v novom školskom roku.

            Kto má záujem o prihlásenie, resp. odhlásenie dieťaťa zo stravovania, musí nahlásiť túto informáciu vedúcej školskej jedálne.

            Vedúca škoslkej jedálne je k dispozícii každý pracovný deň v čase od 7.00 do 15.00.