• Školské kolo súťaže Šaliansky Maťko - výsledky

          • 15. 01. 2024 sa v škole konalo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí

                                                                       -  Šaliansky Maťko

            Všetkým, ktorí sa do prednesu zapojili ďakujeme a víťazom gratulujeme. Do okresného kola súťaže postupujú a našu školu budú reprezentovať Lenka Lukáčová a Michaela Krnáčová.

            I.kategória:    1. 🏅  Lenka Lukáčová

                          2. 🏅  Dominik Šmál

                             3. 🏅  Jakub Gaško

            II. kategória: 1. 🏅   Michaela Krnáčová

                         2. 🏅   Deana Krasuľová

                        3. 🏅   Branko Michálik

          • Dobrovoľné IQ testovanie žiakov na našej škole

          • Milí rodičia,

            ako možno viete, naša škola spolupracuje s organizáciou Mensa Slovensko. Mensa Slovensko je nezisková organizácia združujúca intelektovo nadaných ľudí s IQ nad 130 (približne 2% populácie). V rámci tejto spolupráce máme možnosť otestovať IQ žiakov našej školy, samozrejme na dobrovoľnej báze. Do spolupráce sme sa zapojili, aby sme mohli podchytiť a rozvíjať potenciál a nadanie našich žiakov. Uvedomujeme si, že aj táto špecifická skupina žiakov má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby a my budeme radi, ak im budeme môcť pomáhať v ich napĺňaní.

            Pripravili sme si odpovede na najčastejšie otázky a odpovede pre rodičov:

            1. Kto každý sa dozvie o výške intelektu môjho dieťaťa?

            Nakoľko IQ testovanie usporadúva Mensa Slovensko s ich osobným psychológom, o výške IQ žiakov sa škola nedozvie. Táto informácia je striktne len medzi Mensou a daným rodičom. Škola sa o tomto výsledku dozvie jedine v prípade, ak rodič s ňou túto informáciu bude chcieť zdieľať.

            2. Ako vyzerá IQ testovanie?

            Testuje sa vrodená inteligencia žiaka. Ide o skupinovú písomnú formu testu za prítomnosti psychologičky Mensy Slovensko. Trvanie testovania nepresahuje  45 minút.

            Pri žiakoch vo veku 14+ ide o klasický IQ test, kde výsledkom bude konkrétna výška IQ. V prípade priaznivého výsledku môže si tento žiak požiadať o certifikát a použiť ho v budúcnosti pri prijímaní na VŠ, pri hľadaní zamestnania alebo pre členstvo v Mense Slovensko.

            Pri žiakoch vo veku do 13 rokov ide o screeningovy test, kedy sa rodič dozvie pásmo  intelektu, v ktorom sa dieťa aktuálne nachádza (napr. IQ 90-105, 105-110, IQ 110-120, IQ nad 120, IQ nad 130, ...).

            3. Je IQ testovanie spoplatnené?

            Áno, otestovanie jedného žiaka je spoplatnené sumou 10 eur. Túto sumu uhrádza rodič žiaka. Celá suma za testovanie je odovzdaná Mense Slovensko.

            4. Ako sa dozviem výsledok testovania?

            Výsledok Vám príde na Váš email. Štandardne vyhodnocujeme testy do 1 mesiaca.

            V prípade, že sa testuje žiak vo veku  14+, výsledok mu príde na jeho osobný mail, ktorý nám zadá na testovaní. Kvôli vedeniu databázy v Mense Slovensko je potrebné, aby bol  tento žiak registrovaný pod svojou vlastnou emailovou adresou.

            5. Prečo by škola mala vedieť o mojom žiakovi či je intelektovo nadané? Ako mu to pomôže?

            Podľa zákona majú žiaci so všeobecným intelektovým nadaním právo na špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby. Správanie týchto detí môže byť nezvyčajné a je prospešné, ak škola o tom vie, a môže k žiakovi pristupovať spôsobom, akým to potrebuje. Títo žiaci potrebujú stimulujúcejšie prostredie, ktoré sa im poskytneme spoločne s podporou Mensy Slovensko. Taktiež intelektovo nadaní žiaci môžu následne využívať voľnočasové aktivity organizované „detskou mensou“ a nájsť si priateľov s podobnými záujmami.

             

            Kontaktná osoba:

            PaedDr. Zuzana Marcineková, školská špeciálna pedagogička

            zuzana.marcinekova@1zsdetva.sk, edupage