• Zber šípok

          • LESY Slovenskej republiky tento rok opäť vyhlasujú ďalší, v poradí už šiesty ročník súťažného projektu Zber šípok spoločne s LESMI SR.

                       

            Tento projekt umožňuje vybraným školám porovnať si svoje zručnosti a schopnosti pri zbere šípkových plodov. Preto sme sa do tohto ročníka projektu rozhodli opäť zapojiť tie školy, s ktorými sme v predchádzajúcich ročníkoch mali naozaj výbornú spoluprácu, nakoľko logistika zvozu šípkových plodov je veľmi náročná a v rámci našich kapacít nie je možné do projektu zapojiť všetky školy.  

                        Rovnako ako po predchádzajúce roky aj šiesty ročník súťažného projektu sa bude organizovať podľa vopred stanovených pravidiel:

            Žiaci prostredníctvom odovzdaných kilogramov šípok budú získavať finančné prostriedky pre svoju školu. Dúfame, že budú využité na zlepšenie vybavenia, pomôcok, interiéru či areálu školy tak, aby spríjemňovala život všetkým žiakom. Za každý vyzbieraný kilogram šípkových plodov škola dostane 0,50 €.

            Pre tri najlepšie triedy sú pripravené jednodňové výlety autobusom do Lesnej školy v Leviciach v správe štátneho podniku LESY SR, organizačnej zložky OZ Podunajsko spojené so zaujímavým programom a obedom v neďalekej reštaurácii.

            Najlepší zberači – jednotlivci budú vyhodnocovaní samostatne pre prvý a samostatne pre druhý stupeň. (1.miesto - fotoaparát, 2. miesto - luk, 3. miesto - kolobežka).

            Každý, kto sa zúčastní projektu, získa malý darček ako odmenu na pamiatku a každý žiak, ktorý nazbiera viac ako 10 kg šípok, dostane ešte cenu naviac.

             

                        Zber sa uskutoční podľa jesenného počasia a vyzretosti šípkových plodov. Začiatok projektu a všetky náležitosti s tým spojené (logistika, zberné miesta a zberné dni, ako i termín ukončenia projektu) Vám bude oznamovať Váš koordinátor, tj osoba, od ktorej Vám bude doručený tento mail. V prípade ďalších otázok môžete kontaktovať aj garanta projektu na anna.sliacka@lesy.sk prípadne +421 918 444 218.

             

                        Cieľom projektu štátneho podniku LESY SR pod názvom ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SR je motivovať žiakov a ich rodinných príslušníkov tráviť čas v prírode, a tým podporovať návrat k tradíciám a aktivitám, ktoré boli donedávna úplne bežnými. A v neposlednom rade urobiť niečo zmysluplné nielen pre seba ale tiež pre spoločnosť.

            Prajeme Vám veľa príjemných zážitkov spojených s realizáciou projektu Zber šípok spoločne s LESMI SR.

            S pozdravom

                                                                                   Mgr. Anna Sliacka, PhD.

                                                                                       koordinátor projektu

             

          • Informácie k začiatku školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie nového školského roka 2022/2023 sa uskutoční dňa 5. 9. 2022 o 8.00 hod. v areáli našej školy.

            Program:

            1. Slávnostné otvorenie nového školského roka
            2. Prijímanie prvákov
            3. Organizačné pokyny od triednych učiteľov v triedach

            Všetci žiaci sú povinní pred nástupom do školy odovzdať elektronicky prostredníctvom EduPage alebo osobne písomné Vyhlásenie o bezpríznakovosti (Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf).

            Rodičia prváčikov si môžu tlačivo vypísať aj priamo v škole. Podrobnejšie pravidlá a podmienky vstupu do školy nájdete: https://www.minedu.sk/zelena-otvorenym-skolam/ . Nosenie rúšok zatiaľ nie je povinné.

            Školská jedáleň varí 5. 9. 2022 len pre prihlásených stravníkov. Druhý školský deň sa varí pre všetkých žiakov, ktorí sa stravovali minulý školský rok, pokiaľ sa dieťa nechce stravovať, oznámte to telefonicky do ŠJ, č. t. 045/54 55 253.

            Želáme všetkým žiakom, rodičom i zamestnancom školy úspešné zvládnutie školského roka vo vzájomnej kooperácii a porozumení!

          • Zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 1.7.2022

          • Do 25.7.2022 odovzdajte nové Čestné vyhlásenie


            Do 15.8.2022 odovzdajte Formulár na posúdenie príjmu


            Dňom 01.07.2022 nadobúdajú účinnosť niektoré ustanovenia zákona č. 232/2022 Z.z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o financovaní voľného času dieťaťa“) Predmetný zákon je zverejnený v zbierke zákonov SR : 232/2022 Z.z – Zákon o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            V tejto súvislosti uvádzame, že zákon o financovaní voľného času dieťaťa s účinnosťou od 01.07.2022 mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) a zákon č. 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácii na stravu.

            Od 01.07.2022 v zmysle §52 zzn ods. 3 písm. a) a b) zákona o dani z príjmov suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je :
            a) 40 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 15 rokov veku, alebo
            b) 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku : to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotáciu na stravu podľa §4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách a zároveň §4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách bol upravený tak, že dotáciu na stravu je možné poskytnúť :
            Nakoľko v prípade detí, ktoré dovŕšili 15 rokov veku je možný súbeh poberania daňového bonusu o dotácie na stravu, povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa nevzťahuje na rodičov týchto detí. Ak rodič dieťaťa, ktoré dovŕšilo 15 rokov veku bude mať záujem o poskytnutie dotácie na stravu z titulu neuplatnenia si daňového bonusu.
            Vzhľadom na uvedené od 01.07.2022, v prípade detí bez bonusu dochádza k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku(5 ročné deti, príp. aj mladšie deti zaradené na povinné predprimárne vzdelávanie) Tieto deti od 01.07.2022 už nemajú nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

            Upozorňujeme rodičov detí v poslednom ročníku MŠ, ktorým bola doteraz dotácia na stravu poskytovaná z titulu neuplatnenia si zvýšeného daňového bonusu, či majú nárok na uplatnenie si daňového bonusu od 01.07.2022. Rodičia, ktorí si daňový bonus nemôžu uplatniť (napr. osoby bez zdaniteľného príjmu, poberatelia dôchodkov), túto skutočnosť preukážu novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu a to do 25.7.2022

            Nové čestné vyhlásenie, prosíme rodičov, aby vyplnené odovzdali do 25.7.2022 v materskej škole a lebo na MsÚ, Tajovského 7, Detva prízemie č. dv. 114 oddelenie školstva a sociálnych vecí 045/37 00 427.

            Ďalej upozorňujeme rodičov, aby Formulár na posúdenie príjmu vrátané podkladov ku konaniu v tejto veci (napr. doklad o príjme), predložili na Úrad práce a sociálnych vecí a rodiny , Štúrova 35, Detva do 15.8.2022.
            Tlačivá :
            Dotácie pre deti > ÚPSVaR (gov.sk)
            · 

          • Voľná pracovná pozícia

          • Špeciálny pedagóg - odborný zamestnanec

            Dátum nástupu:   1.9.2022

            Zmluva:   na dobu určitú do 31.8.2023

            ŽIadosti posielať na adresu:   riaditel@1zsdetva.sk / sekretarka@1zsdetva.sk

            Základná škola, Kukučínova 480/6, 962 12  Detva

          • Do školy na bicykli

          • Milí žiaci a rodičia, 

            od 13.6. do 23.6. bude na našej škole prebiehať súťaž ,,DO ŠKOLY NA BICYKLI“ pre žiakov 2. stupňa. Jej cieľom je motivovať žiakov k využívaniu ekologických dopravných prostriedkov, ale aj priniesť trochu radosti z cesty do školy. Na konci školského roka vyhodnotíme najaktívnejšiu triedu a najúspešnejšieho cyklistu. Body získajú žiaci za každý príchod do školy na bicykli, kolobežke alebo skateboarde.  

            Milí žiaci, buďte opatrní a nezabúdajte na cyklistickú prilbu!  

          • MDD

          • Pri príležitosti Dňa detí sa v našej škole uskutoční zábavno-súťažné podujatie pre žiakov prvého až šiesteho ročníka, ktoré preverí športové zručnosti a vedomosti z rôznych oblastí. Zameranie súťaží je na povolania a finančnú gramotnosť. Súťaže si pre nich pripravili žiaci deviateho ročníka. Žiaci by mali prísť športovo oblečení a naladení. Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka absolvujú exkurzie v miestnych firmách. Pre piatakov, šiestakov a siedmakov je pripravená beseda so spisovateľom Miroslavom Kapustom s hudobným sprievodom pesničkára Romana Buhoveckého v dome umenia Arteska. Arteska zároveň pozýva deti na bábkové divadlo, ktoré sa uskutoční v stredu poobede o 18:00. Predpokladané ukončenie aktivít je o 11:20 hod. ŠKD bude v bežnej prevádzke.

          • OZNAM - Dištančné vzdelávanie - 17.5.2022

          • Riaditeľka  Základnej školy, Kukučínova 480/6, Detva  oznamuje žiakom školy a ich zákonným zástupcom, že dňa 17.5.2022 sa budú žiaci školy vzdelávať dištančne z technicko-prevádzkových dôvodov (porucha a následná odstávka vody).

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín 18.5.2022 (streda).

            ŽIaci 3. a 7. ročníka, ktorí sa zúčastňujú plaveckého výcviku, ráno o 7.45 prídu do školy a o 8.00 hod. odchádzajú autobusom na plavecký výcvik. Po návrate z plavárne odchádzajú domov.

            ŠKD v prevádzke nebude.

          • Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

          • Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 30 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

            Ďakujeme za každý hlas!

          • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

          • Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. Prostredníctvom policajných preventistov budeme zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

            FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828

            S pozdravom

             

            npor. Mgr. Milota Kaplánová

            referent špecialista skupiny prevencie

            vnútorného oddelenia

            Okresné riaditeľstvo PZ vo Zvolene

            tel. č.: 0961633113

            e-mail: milota.kaplanova2@minv.sk

            fax: 0961633109

             

          • Veľkonočné prázdniny

            • Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 13. apríl 2022 (streda)
            • Termín prázdnin: 14. apríl 2022 (štvrtok) - 19. apríl  2022 (utorok)
            • Začiatok vyučovania: 20. apríl 2022 (streda)
          • Noc s Andersenom

          • Naša škola sa tento rok po prvýkrát zapojila do úspešného medzinárodného podujatia na podporu čítania – Noc s Andersenom, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. apríla). Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Podujatie na podporu čítania detí už od roku 2006 koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc a Slovenská asociácia knižníc. Do tejto mohutnej akcie sa zapájajú knižnice s cieľom podporiť rozvíjanie čítania detí. Čítanie kníh v detskom veku rozvíja nielen fantáziu a predstavivosť detí, ale zlepšuje aj ich vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu.

            1. apríla vo večerných hodinách sa v priestoroch školskej knižnice stretli druháci a žiaci zo 7.B. Privítal ich ,,skutočný“ Hans Christian Andersen, ktorému sme všetci spoločne zablahoželali. Oslávil totiž krásnych 217 rokov. Potom sa deti zoznámili so Škaredým káčatkom, Snehovou kráľovnou, Cínovým vojačikom a baletkou ale aj s Cisárom a jeho krajčírom. Rozprávkové postavičky deťom prečítali rozprávky a venovali sa rôznym zábavným aktivitám. Cisárovi vyberali nové šaty, tancovali s baletkou, maľovali, počítali so Snehovou kráľovnou a plnili tvorivé úlohy so Škaredým káčatkom. Za každú splnenú úlohu získali jednu časť šifry, ktorú napokon za pomoci kľúča rozlúštili. Každá skupinka detí sa vybrala hľadať poklad do tmavých chodieb, čo bolo aj trochu strašidelné, pretože na nich číhali ,,duchovia“ J Poklad napokon našli a každý si z neho kúsok odniesol domov.

            Po takom pátraní všetci poriadne vyhladli, no našťastie nás zachránila výborná pizza Seki. Veľmi pekne ďakujeme aj maminkám, ktoré nám priniesli rôzne dobroty a pani kuchárkam za čajík.

            Zábava pokračovala pri pantomíme, tanci s balónom a hľadaní svojej  rozprávkovej dvojice. Neskoro večer sme všetci unavení a plní zážitkov vliezli do spacákov a zaspali pri rozprávke na dobrú noc.

            Veríme, že rozprávkové podujatie Noc s Andersenom si zopakujeme aj o rok!

          • OZNAM - 31.3.2022 - dištančné vzdelávanie

          • Riaditeľka  Základnej školy, Kukučínova 480/6, Detva  oznamuje žiakom školy a ich zákonným zástupcom, že dňa 31.3.2022 sa budú žiaci školy vzdelávať dištančne z technicko-prevádzkových dôvodov (porucha a následná odstávka vody).

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín 1.4.2022 (piatok).