• Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

          • Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. Prostredníctvom policajných preventistov budeme zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

            FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828

            S pozdravom

             

            npor. Mgr. Milota Kaplánová

            referent špecialista skupiny prevencie

            vnútorného oddelenia

            Okresné riaditeľstvo PZ vo Zvolene

            tel. č.: 0961633113

            e-mail: milota.kaplanova2@minv.sk

            fax: 0961633109

             

          • Veľkonočné prázdniny

            • Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 13. apríl 2022 (streda)
            • Termín prázdnin: 14. apríl 2022 (štvrtok) - 19. apríl  2022 (utorok)
            • Začiatok vyučovania: 20. apríl 2022 (streda)
          • Noc s Andersenom

          • Naša škola sa tento rok po prvýkrát zapojila do úspešného medzinárodného podujatia na podporu čítania – Noc s Andersenom, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. apríla). Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Podujatie na podporu čítania detí už od roku 2006 koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc a Slovenská asociácia knižníc. Do tejto mohutnej akcie sa zapájajú knižnice s cieľom podporiť rozvíjanie čítania detí. Čítanie kníh v detskom veku rozvíja nielen fantáziu a predstavivosť detí, ale zlepšuje aj ich vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu.

            1. apríla vo večerných hodinách sa v priestoroch školskej knižnice stretli druháci a žiaci zo 7.B. Privítal ich ,,skutočný“ Hans Christian Andersen, ktorému sme všetci spoločne zablahoželali. Oslávil totiž krásnych 217 rokov. Potom sa deti zoznámili so Škaredým káčatkom, Snehovou kráľovnou, Cínovým vojačikom a baletkou ale aj s Cisárom a jeho krajčírom. Rozprávkové postavičky deťom prečítali rozprávky a venovali sa rôznym zábavným aktivitám. Cisárovi vyberali nové šaty, tancovali s baletkou, maľovali, počítali so Snehovou kráľovnou a plnili tvorivé úlohy so Škaredým káčatkom. Za každú splnenú úlohu získali jednu časť šifry, ktorú napokon za pomoci kľúča rozlúštili. Každá skupinka detí sa vybrala hľadať poklad do tmavých chodieb, čo bolo aj trochu strašidelné, pretože na nich číhali ,,duchovia“ J Poklad napokon našli a každý si z neho kúsok odniesol domov.

            Po takom pátraní všetci poriadne vyhladli, no našťastie nás zachránila výborná pizza Seki. Veľmi pekne ďakujeme aj maminkám, ktoré nám priniesli rôzne dobroty a pani kuchárkam za čajík.

            Zábava pokračovala pri pantomíme, tanci s balónom a hľadaní svojej  rozprávkovej dvojice. Neskoro večer sme všetci unavení a plní zážitkov vliezli do spacákov a zaspali pri rozprávke na dobrú noc.

            Veríme, že rozprávkové podujatie Noc s Andersenom si zopakujeme aj o rok!